Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров: Срещу Пенгезов тече активно разследване

| обновено на 24.04.14 в 10:54
Снимка: БГНЕС
Има образувано досъдебно производство, по което тече активно разследване. Случаят е от 2010-а година. От януари 2013-а година досега са разпитани 81 свидетели. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров преди днешното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Коментарът му е провокиран от вчерашна публикация в австрийския вестник "Дер Щандарт", според която създаденият от главния прокурор отдел за борба с корупцията в правосъдието разследва висш съдия за отклоняване на европейски пари, предназначени за изграждане на софтуер на две съдилища.

Авторът на разследването Маркус Бернат се позовава на източници от главната прокуратура в България и пояснява, че става въпрос за бивш висш военен съдия с ранг генерал-лейтенант, който в момента е председател на Апелативния съд в София. На това описание отговаря именно ръководителят на САС Веселин Пенгезов.

Главният прокурор отказа да обясни защо след три години, едва сега прокуратурата се активизира, като напомни, че е начело на държавното обвинение от януари 2013-а година и не можел да носи отговорност за работата на прокуратурата преди това. Странното в случая е, че по този казус от началото на разследването работи един и същи прокурор.

На въпрос дали има връзка между делото срещу съдия Веселин Пенгезов и изборите  Сотир Цацаров заяви: Държавата затова е в такова състояние, защото живее от избори до избори, може би и затова правосъдието е в такова състояние, а донякъде - и медиите. Веселин Пенгезов

Самият Веселин Пенгезов недвусмислено обвързва разследването срещу себе си с кандидатирането му за втори мандат начело на Апелативния съд. Нещо, което днес главният прокурор категорично отрече.

В понеделник Пенгезов е призован да даде показания и вероятно да стане обвиняем по случая. Прогнозата му беше, че в сряда ще бъде поискано отстраняването му от длъжност.

Поне засега във Висшия съдебен съвет няма нагласа следващата сряда да има извънредно заседание, за да бъде отстранен Пенгезов от длъжност.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна