Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК възрази на изявление на енергийния министър за "Южен поток"

| обновено на 24.04.14 в 19:01
Снимка: Пламен Генчев
От Европейската комисия уточниха, че европейското законодателство важи за всякаква инфраструктура, която попада под юрисдикцията на Евросъюза и че това важи и за българските териториални води. По-рано днес след среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер енергийният ни министър Драгомир Стойнев обяви, че проектът „Южен поток” няма да бъде прекратен.

Говорителката на комисар Гюнтер Йотингер - Сабине Бергер припомни, че Комисията има тревоги около двустранното споразумение, сключено между България и Русия, както и между нея и другите страни по проекта и че те вече са упълномощили Еврокомисията да ги предоговори с руската страна така, че да са в съответствие с европейското законодателство.

Ако „Южен поток” бъде построен в нарушение на европейските норми, свързани с обществените поръчки, или започне да функционира в разрез с изискванията на Третия енергиен пакет, комисията ще предприеме необходимите действия, заяви Сабине Бергер.

По-рано днес министър Драгомир Стойнев аргументира намерението на властите у нас да започнат строителството през май или юни с думите, че газовата директива се отнася само за експлоатация, но не и за строеж на газопроводи.

По думите на Стойнев България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода. 

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени.
Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа, каза Стойнев.
Той е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки относно наземната  част на "Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.