Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва Международният детски фолклорен фестивал в София

БНР Новини
Детско-юношеският танцов ансамбъл „Пламъче”
Снимка: личен архив

Днес започва 3-ото издание на Международния детски фолклорен фестивал в София. На четири сцени в различни точки на столицата ще може да се насладим на изпълненията на детски групи за автентичен и обработен фолклор от Босна и Херцеговина, България, Естония, Полша, Русия, Словакия и Франция.  
Българските деца и техните ръководители ще покажат традициите на българския автентичен фолклор под формата на танц, носии, традиционни обичаи и игри, вплетени в хореографията на специално подготвени спектакли. Основните участници от България са и съорганизатори на фестивала. Това са Детско-юношески танцов ансамбъл „Пламъче”, Детски танцов ансамбъл „Огнените” - Бусманци и Детски фолклорен танцов ансамбъл „Искрица” при народно читалище „Витоша”.
Международният детски фолклорен фестивал ще завърши на 27 април с пищно дефиле в центъра на София. То ще тръгне от НДК в 13 ч. в неделния ден, ще премине по „Витошка” покрай църквата „Св. Неделя”, след това през площад „Независимост”, Президентството и ще продължи по жълтите павета на бул. „Цар Освободител”. Дефилето ще стигне до лятната естрада в Борисовата градина, където в 15 ч. ще започне заключителния концерт на фестивала.
Хореографите Милена Цанкова и Ивайло Първанов, създатели на фестивала и ръководители на Детско-юношеския танцов ансамбъл „Пламъче” разказаха в „Артефир” за програмата и изненадите на тазгодишното издание на фестивала.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени