Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спешно заседание на Областния кризисен щаб във Видин

Минерална вода и военна техника пътуват към бедстващите села във Видинско

"За сега не се налага обявяване на бедствено положение в областта", каза заместник областният управител Николай Тодоров.

Снимка: Цветомир Цветанов

Шест екипа на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Видин участват в отводняването на наводнени приземни етажи на къщи, мазета и дворове в общините Ружинци и Чупрене. Под наблюдение са язовирите Дреновец и Гюргич в община Ружинци, стана ясно на спешно заседание на областния кризисен щаб във Видин. На зеданието присъства и председателят на Народното събрание Михаил Миков, който призова спешно да бъде решено снабдяването с питейна вода в трите села в община Ружинци.

Водна стихия през изминалото денонощие отново удари населени места в общините Ружинци, Чупрене и Белоградчик. Проливните дъждове вдигнаха нивата на планински рекички и водата повторно заля наводнените по Великден села. Този път щетите са още по-тежки. Бедствено положение обяви днес кметът на община Ружинци Венцислав Ванков. В бедствено положение от 19 април е Община Чупрене.

Да обобщи ситуацията във Видин се събра Областният кризисен щаб.

"За сега не се налага обявяване на бедствено положение в областта", каза заместник областният управител Николай Тодоров. За село Плешивец ще бъде изпратена техника от Министерството на отбраната, за да бъдат извадени трите автомобила, отнесени от придошлите води. Подкрепителни пунктове за хората, които участват в отводняването и отстраняването на щетите ще осигури Българският червен кръст в селата Плешивец и Гюргич.

На 25 април в общините Ружинци и Чупрене пристигат заместник министърът на Министерството на труда и социалната политика Росица Янкова, заедно с двамата заместници на изпълнителните директори на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта, съобщи за Радио ВИДИН председателят на народното събрание Михаил Миков, с чието съдействие към бедстващите общини вече пътува първата пратка от договорените 9 тона минерална вода.

"Без вода са селата Бело поле, Дражинци и Гюргич. В Гюргич утре водоснабдяването ще бъде възстановено", съобщи управителят на дружество "Водоснабдаяване и канализцация" Георги Владов.

"Няма затворени пътища от републиканската пътна мрежа на територията на област Видин, но има ограничения за движение по два от тях", съобщи директорът на Областно пътно управление Павел Драганов.

Тежка за бедстващите села ще бъде и тази нощ- нивото на река Лом в община Чупрене отново застрашително се покачва, съобщи началникът на Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” Станислав Генчев.

"Дъждът не спира и в момента"- каза по телефона кметът на Чупрене Ваньо Костин.

По три пъти на ден ще се следи и нивото на река Тимок в община Брегово, която също рязко покачи нивото си. Под наблюдение е и нивото на Дунав. Обявиха от Областния кризисен щаб.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна