Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В планината Чепън за трета година ще се проведе състезание за велосипедисти

Състезанието по колоездене "Байк за Чепън" се организира за трета поредна година и е първото събитие от програмата на Фестивала за отговорен начин на живот "Зелени дни", който ще се проведе от 10-и до 14-и май пред паметника на Съветската армия.

"Байк за Чепън" е едно много забавно велосъстезание, каза в интервю за предаването "Преди всички" един от организаторите Иван Попов и сподели, че с всяка изминала година броят на участниците се увеличава, като сега има над 160 желаещи да се включат в надпреварата. 

Тази година новото предизвикателство е "Бягане за Чепън". Трасето е с дължина 20 километра, докато байкърите ще имат две опции – 20 километра и 40 километра.

Състезанието се провежда на една от малко известните български планини – Чепън. Тя се намира близо до Драгоман.

Има интересно биоразнообразие, казва Мира Попова:

Това е най-голямата влажна зона във вътрешността на страната, има и много птици. /…/ Създадохме център за опазване на влажните зони, където да идват ученици и да се запознават с ценността на влажните зони и блатата. Създадохме и 13-километрова пътека до връх "Петровски кръст".

Всички, които ще посетят Чепън, но няма да се включат в състезанията, ще имат възможност да се разходят с водач по планината, да видят растенията и птиците.

Организаторите са предвидили състезание и за най-малките колоездачи. Те ще бъдат разделени на три категории, а трасето ще е пред общината в Драгоман.

Състезанията за велосипедисти и бегачи на Чепън ще бъде на 27-и април, неделя. Желаещите могат да се запишат чрез страницата "Байк за Чепън" във Фейсбук, както и от 8.30 часа пред общината в Драгоман.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени