Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Влизат в сила санкциите на Европейския съвет срещу още 15 руснаци

| обновено на 29.04.14 в 12:08
Днес влиза в сила решението на Европейския съвет за визови забрани и замразяване на активи в Евросъюза на още 15 души в Русия заради ситуацията в Украйна. Сред тях са вицепремиерът Дмитрий Козак, началникът на генералния щаб  на руските въоръжени сили Валерий Герасимов, постоянният представител на президента Путин в Крим Олег Белевенцев, заместник-председателите на Думата Людмила Швецова и Сергей Неверов.

Канада също наложи нови санкции на две руски банки и деветима души, сред които Владимир Жириновский. Ограничения обяви и Япония. Мерките на Отава и Токио са резултат от колективното решение на  страните от Г-7 заради неспазване от страна на Москва  на договореностите от Женева.

Във връзка с това вчера Вашингтон разшири кръга на обхванатите от наложените от него санкции. Сред засегнатите бе и директорът на компанията "Роснефт" Игор Сечин. Според представител на американското финансово министерство обаче Съединените щати ще могат да продължат да работят с компанията, тъй като Сечин не притежава по-голямата част от акциите, а освен това фирмата не е част от списъка с ограничения.

В интервю за "Уолстрийт Джърнъл" америанският държавен секратар Джон Кери обяви, че Вашингтон може да наложи санкции на редица сектори на руската икономика. Според Кери Съединените щати са много близо до това решение и ако руската страна продължава по същия път, неминуемо ще се стигне до него.

Изпълняващият длъжността главен прокурор на Украйна Олег Махницкий обяви,че бившият президент Виктор Янукович и близки до него хора са изнесли само в Русия поне 32 милиарда долара.

Междуврмеренно тежко раненият при покушение вчера кмет на Харков Генадий Кернес пристигна в болница в израелския град Хайфа. Той е в изкуствена кома и на командно дишане. Решението за изпращането му в чужбина беше взето тази нощ след консилиум на израелски специалисти и лекари от Харковската болница.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна