Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нидал Хлайф: Трябва да се търси отговорност на Гранична полиция за нарушенията към бежанците

Михаил Екимджиев: Вече категорично България не е символ нито на толерантност, нито на гостоприемство

Снимка: БГНЕС

На Гранична полиция, която е отговорна за нарушенията спрямо бежанците, трябва да й бъде потърсена отговорност , каза сирийският журналист Нидал Хлайф в интервю за предаването „12+3“ по отношение на доклада на "Хюмън райтс уоч" за бежанците.


Хлайф съобщи, че сирийски бежанци са му разказвали случаи на побои над тях, лошо отношение и заплахи с кучета: България не е страна, която свикнала да посреща такъв голям поток от бежанците. Тепърва полицаите трябва да бъдат обучени и тренирани как да работят с хора, решили да преминат през границата. Българската полиция няма опит в това отношение.

Той добави още, че, освен полицията, и всички институции трябва да бъдат обучени как да се отнасят с бежанците, тъй като те са уязвима група.

Темата за бежанците не е приоритет за държавата и затова я отхвърлят с лека ръка. Тези нарушения трябва да бъдат много добре разследвани. Тези хора трябва да бъдат наказани. Има върнати бежанци в Турция. Има и хора, които са били пребити със семействата си,  обясни още той.

Адвокат Михаил Екимджиев заяви: От една страна сме свидетели как от моментът, в който проблемът с бежанците стана голям, българската държава в лицето на нашите институции толерираше откровено расистко поведение. Представители на българските институции наричаха бежанците канибали, изроди и всичко това се препредаваше по националните медии. Не реагирани нито прокуратурата, нито Комисията за защита от дискриминация, която е създадена точна за това. Свидетели сме в последните дни и на проява на откровен битов фашизъм в казанлъшкото село Розово. Срам ме е от това, което се случва в България. Вече категорично България не е символ нито на толерантност, нито на гостоприемство.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна