Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Р. Бъчваров: Расте броят на хората, деклариращи доходите си без директен контакт с НАП

Росен Бъчваров
Снимка: Петър Георгиев

Очакваме между 30 и 40 хиляди декларации да бъдат подадени в последния ден на данъчната кампания, каза говорителят на НАП Росен Бъчваров в интервю за предаването „12+3“.

По думите му в последния ден от срока за подаване на данъчните декларации е равномерно натоварването и няма места, където да са струпани опашки: Това е така, защото съществуват две доста мощни възможности. Първото е подаване на декларация онлайн. Второто е услугите на пощите за изпращането на данъчни декларации към НАП или директното приемане в пощенските клонове.

Бъчваров съобщи, че всяка трета декларация е подадена не лично: Използвайки електронните услуги или декларацията с баркод не се налага контакт, а и обработването става много бързо.

Расте броят на хората, които използват пощите и алтернативните способи за деклариране на доходи без директен контакт с НАП. Един от най-важните проекти, по които работим, е да направим възможно за следващата данъчна кампания да се подава данъчната декларация онлайн без изисквания в момента от закона електронен подпис. Това, според нашите оценки, ще утрои броя на хората, които ще декларират онлайн. Имаме яснота какви нормативни промени трябва да се случат. Разчитаме на разбиране от страна на НС и МФ, че такива промени в законодателството само могат да облекчат българския данъкоплатец, каза Бъчваров и увери, че НАП разполага с надеждна система за персонален идентификационен код, която изисква персонално посещение, удостоверяване на личността на човека и като IТ технология гарантира 100% идентификация.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна