Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кърт Елинг ще пее с Биг бенда на БНР в НДК на 28-и май

| обновено на 27.05.14 в 12:08

КЪРТ ЕЛИНГ пристига в София с пълна гама "Грами" награди и номинации или „Как и защо Биг бенда на БНР свири с най-големите в джаза“!

Ако съществува кралска династия в света на джаз вокалистите, бих казал, че титлата се предава от Сачмо към Мел Торме през Джон Хендрикс на Марк Мърфи и оттам директно към Кърт Елинг. - JazzTimes

Кърт Елинг е роден в Чикаго през 1967-а година. От ранна възраст се занимава с музика, под влияние на баща си, който е капелмайстор на Лютеранска църква. Учи философия и религия, както и различни музикални инструменти, но любовта към пеенето го подтиква да стане джаз вокалист.

Кърт Елинг безспорно е най-великият джаз певец на своето поколение. Безупречното използване на скат и вокализация, както и неговите оригинални текстове за такива музикални шедьоври, като „Ревълюшън“ на Джон Колтрейн, го поставят на върха на креативната вълна при модерните джаз артисти.

През 2009 година спечелва „Грами“ с албума „Посветено на теб“, а до момента има издадени цели 10 албума, всеки един от които му носи номинация за „Грами“ – безпрецедентен случай в историята на джаз вокалистите. Седем от тях са за най-добър джаз албум -  една от най-сериозните категории. Снимка

Многократно е удостояван с награди за „Най-добър вокалист“ и печели едни от най-престижните отличия на критиката и зрителите. Асоциацията на джаз журналистите, цели 8 пъти го удостоява с най-високото си отличие.

В последно време някак непрекъснато в България идват „световноизвестни“, „най-големи“ и „прочути в цял свят“ музиканти. Все пак е  добре,  подобни покани да са подплатени с доказателства. Именно затова ще разкажем защо Кърт Елинг, джазменът, който  ще пее с Биг Бенда на БНР на 28 май, наистина е от „големите в джаза“.

Харесван е  и от критиците, и от публиката.  Пет пъти е номер „едно“ според читателите на JazzTime, десет последователни години  - номер едно според критиците в DownBeat. И още – носител е на наградата „Били Холидей“ за  2010 г.

Историята на неговата музикална кариера е бърза и динамична.

Първи запис – 1995, заедно с пианиста Лорънс Хобгуд. Записват 9 песни на касета, която се оказва в ръцете на Брус Лундвал от Blue Note Records. Година по-късно тези 9 песни се превръщат в първи албум – “CloseyourEyes”, който е … номиниран за Грами. Ей-така, като на шега!

Следват още много номинации.

Промяната – 2006!В телевизионната поредица „Легендите на джаза“

Кърт Елинг пее сам и в дует с Ал Жиро. Записите излизат на диск и DVD, следва нов договор, този път с Конкорд Джаз. Издава албумите „Nightmoves” и един специален – посветен на Джон Колтрейн и Джони Хартман, считан от познавачите за един от най-красивите албуми в историята на джаза.

Днес Кърт Елинг е на 46 години – възрастта, в която вече е ясно дали си постигнал истински звезден статус, възраст,  в която ти предстои още много, в която вече и моженето и натрупаният опит са дали своите плодове.  Кърт Елинг е баритон, гласът му е красив, плътен, техниката на пеене – невероятна.

Неговото усещане за ритъм, фразировка,  динамика е подсилено от диапазон от цели  4 октави.Той звучи по-скоро като виртуозен  инструменталист, отколкото като „джаз певец“ –  тази фраза е от chicagojazz.com! Едновременно със сценичната си дейност се занимава и с преподаване, а често има роли и като актьор.

Женен е за известна танцьорка, имат дъщеря и живеят в Ню Йорк , но и в Чикаго -  в къща, която е купил от … Барак Обама.

Като талантлив певец и текстописец Кърт Елинг затвърждава своята репутация на подчертано новаторство и несравнимо майсторство и с най-новия си албум „Брил Билдинг“. Албумът е посветен на креативните вибрации и на музиката, създадена в емблематичната сграда „Брил Билдинг“ в Манхатън, станала дом в последните шест десетилетия на музикалните офиси на звезди от ранга на Пол Саймън, Дюк Елингтън и Нат “Кинг“ Кол. Кърт Елинг пресъздава избрани култови песни. Преминали през джаз филтъра, тези класически поп и рок песни, излизат далеч извън рамките на жанра и се обогатяват с неочаквана ритмика и чувствителност.

За огромна чест на БНР, Кърт Елинг се съгласи не само да гостува в София, но и да работи с Биг бенда с диригент Антони Дончев. Той пристига с невероятно оригинални аранжименти.

В известен смисъл, може да се каже, че неговото присъствие вече отдавна се усеща и „звучи“ сред нас в студията  и репетиционните на националното радио, докато нашите музиканти  вече повече от месец  работят по музикалните партитури, изпратени от Елинг .

Кърт Елинг ще представи в София своето вокално майсторство на 28 май 2014 г., в зала 3 на НДК с Биг бенда на БНР с диригент Антони Дончев. Програмата ще включва класически американски вокални джаз стандарти, обогатени с авторски текстове на Елинг.

Концертът обещава едно неповторимо музикално изживяване за любителите на истински качествената музика.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна