Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще има по-малък среден добив на зърно в Европейския съюз, сочат прогнози

Снимка: БТА

Европейската Службата за наблюдение на културите (MARS) намали повечето си прогнози за среден добив на зърно за Европейския съюз тази година, особено що се отнася до царевицата, тъй като горещото време продължава да оказва влияние върху културите в Югоизточна Европа, включително България, съобщи агенция Ройтерс. 

В публикуван месечен доклад на службата са намалени прогнозите за предстоящата реколта от царевица в ЕС главно поради горещото време в Румъния, която преди това се съревноваваше с Франция като най-големия производител на тази култура в организацията. Очаква се среден добив от царевица за 2024 година в размер на 7,03 метрични тона на хектар (t/ha), което е спад от 7,24 t/ha през юли и със 6% под миналата година. 


В доклада се казва: "Летните култури бяха особено силно засегнати в региони, където горещите условия съвпаднаха с ограничена наличност на вода, както често се случваше в Унгария, Румъния, България и Гърция". 

Метеоролозите прогнозират, че по-топлите от обичайно условия ще продължат и тази седмица в много части на Европа с температури до 8 градуса по-високи от дългосрочната средна стойност за периода 1991-2023 година в части от Южна Унгария, Сърбия и Източна Украйна. 

Службата също така намали прогнозата си за среден добив на мека пшеница в ЕС, най-произвежданата зърнена култура в блока, както и на общите добиви от зимен и пролетен ечемик.

По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна