Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

П. Симеонов: Изборният резултат няма недвусмислено да посочи вратата на това правителство

Снимка: БГНЕС

Предстоящите избори изглеждат така, сякаш всичките политически играчи са наясно, че по-интересното ще е след тях. Приличат на някаква генерална репетиция, но генерална репетиция за какво точно – убеден съм, че и самите политически играчи не знаят. Това заяви в предаването "Преди всички" политологът Първан Симеонов. Според него изборният резултат няма недвусмислено да посочи вратата на това правителство. От днешна гледна точка изборният резултат изглежда така, сякаш всеки може да го обясни в своя полза, допълни той.

Европейските избори няма да отговорят на основните политически въпроси и въпросът за властта. Напротив – те ще поставят нови въпроси. Очаквам да се разгори на нов глас темата за предсрочни парламентарни избори. Не резултатът от евровота ще бъде повод това правителство да си отиде или не, самото управленско формирование ще трябва да реши това. Резултатът от изборите в известна степен вече е ясен. Там няма да има някакъв отчетлив изход, напротив – ще затънем в борба на интерпретации.

Според политолога е логично да се очаква повече политическа мобилизация в оставащите дни преди евровота:

Не очаквам страстите да се нажежат кой знае колко повече. Разбира се, има време за всякакви скандални ситуации. Освен това ни чакат различни парламентарни и извънпарламентарни приказки и действия на тема вот на недоверие. Живец ще има, но тази кампания тече между другото. Не очаквам това да се промени кой знае колко.

Относно вота на недоверие в областта на енергетиката Симеонов каза, че той ще стане част от кампанията:

Това е нормално, логично, очаквано кампанийно действие. Вотът на недоверие по принцип играе такава роля. Той играе ролята на осигуряване на трибуна за опозицията, дори тогава, когато е ясно, че такъв вот не може да мине. Той играе ролята на сигнална лампа по отношение на управляващите и играе ролята най-вече на повод, който осигурява дебат, без значение какъв точно е изходът от гласуването. Вотът идеално пасва в условията на кампанията, в която ние очаквахме точно дебат. Ако има нещо успокояващо в цялата тази история, то е, че навсякъде като че ли в Западна Европа европейските избори имат такова донякъде второстепенно значение, значение на текуща проверка. А ако има нещо, което е още по-обезпокояващо, то е, че  ние като че ли не можем да различим кампанията на фона на всички онези месеци, вече година и половина, в които живеем в нещо като перманентна политическа кампания, политическа възбуда, протести, очаквания непрекъснато нещо да се случи и в крайна сметка едно постоянно усещане за политическа криза от февруари миналата година насам. На този фон е много трудно да ограничим кое точно е кампанията.

Симеонов очаква да има опити за мобилизация на протести и протестен натиск, но не очаква те да са толкова мащабни.

Цялото интервю с Първан Симеонов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна