Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Чуждестранните издания коментират референдумите в Източна Украйна и заплахата от прекъсване на руските газови доставки през страната.

България и Босна търпят най-големия риск в случай на руско-украинска газова война, пише "Независимая газета", цитирайки руския заместник-министър на енергетиката Анатолий Яновски. По думите на Яновски, Москва обмисля варианта да се откаже напълно от използването на украинските газови хранилища, като увеличи подаването през газопроводите "Ямал-Европа" и "Северен поток". България и Босна обаче нямат алтернативни маршрути за доставки освен през Украйна. Москва е готова за преговори, но ще поиска сериозна компенсация за намаляване на цената на газа за Украйна според разчетите на Международния валутен фонд, прогнозира експерт пред "Независимая газета“. Условие на руските власти е Киев да изплати дълга си към "Газпром". Според Москва той възлиза на 3,5 милиарда долара, а украинското правителство не признава тази сума.

Европейският съюз реагира на референдумите за статута на Луганска и Донецка област, като упрекна Москва, че не ги е възпрепятствала, и допълни списъка на санкционираните граждани и компании, пише "Комерсант". Главното според вестника е заплахата на Брюксел, че ще пристъпи към икономически санкции, ако Русия попречи на президентските избори в Украйна на 25-и май. Външните министри на редица страни, сред които е и България, се изказаха срещу автоматичното прилагане на такива мерки, отбелязва "Комерсант".

Съществуващите руски петролни и газови проекти вероятно ще бъдат пощадени от нови санкции, а плановете за допълнителен контрол и блокиране могат да срещнат съпротива от страна на Италия, пише "Файненшъл Таймс". Разработвайки нови санкции срещу Москва, САЩ и техните европейски съюзници обсъждат въвеждане на забрана за доставка на съвременни технологии и оборудване. Това ще усложни много намеренията на Русия да разработва находищата в шелфа на Карско море, смята изданието.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна