Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ласло Андор: България вече усвоява добре европейските фондове

Снимка: БГНЕС
Младежката заетост ще бъде приоритет за Европейската комисия през новия програмен период. Това потвърди в София еврокомисарят за заетостта и социалната политика Ласло Андор.

Ресурсът, предвиден за България по линия на Европейския социален фонд, е увеличен значително за следващите 7 години и възлиза на 1,5 млрд евро.

Преди да си тръгне с дарове от бенефициенти, родопски вълнени чорапи и копие на Панагюрското златно съкровище, Ласло Андор видя постижения на хора и организации, усвоявали европейски пари, дори и уменията на първото у нас куче-водач - лабрадора Мишо, обучено от фондация "Четири лапи" да помага на хора в инвалидна количка.

Според Андор страната ни вече усвоява добре европейските фондове:

Използването на европейските средства е процес, който следва да се овладее и той изисква време. Съвсем естествено е в такъв процес да се проявят затруднения и ние се радваме от това, че България отбелязва своя напредък в усвояването както в количествено, така и в качествено отношение.

Без инвестицията на европейските пари безработицата у нас би била поне процент и половина по-висока. Всеки седми българин се е възползвал от парите през последните седем години, а изпълнените проекти са над 4500. Резултатите за миналата година обобщи заместник-социалният министър Росица Янкова. По думите й 52 883 лица са получили посреднически услуги и са намерили работа, а 17 000 са започнали работа в реалния сектор.

Старият слоган на програмата: "Човешки ресурси инвестира във вашето бъдеще" вече е сменен и за следващите седем години ще бъде: "Една посока, много възможности".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени