Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнесът спестил над 1,5 милиона лева от административни такси

Над 1,5 милиона лева са си спестили гражданите и бизнесът от средата на февруари до края на април от административни такси  към Агенцията по вписванията. Това е резултат от намалените от Министерския съвет такси с 22 процента, които кабинетът разпореди, за да облекчи административната тежест, съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова. По думите й тези средства могат да се инвестират в икономиката, вместо да отидат за административни такси.

Административната тежест за бизнеса и гражданите вече е намалена. С 50 процента са спаднали таксите при издаване на удостоверение от имотния регистър, а със 77 при издаване на копие от документ, каза вицепремиерът Зинаида Златанова:

Анализ на Агенцията по вписванията показва, че реалният ефект от намаляване на таксите до края на годината ще бъде в размер на над 7 милиона лева. Това са средства, които ще останат в бизнеса, в хората.

Към края на годината, след регистрация на покупката на имот в Имотния регистър, няма да е необходимо да подаваме документи в местната данъчна служба, съобщи изпълнителният директор на Агенцията по вписванията Венцислав Спиридонов:

Ще има съществени промени, защото имотният регистър не е толкова добре развит, както търговският. Всички, които знаят, че има различни проблеми, които трябва да бъдат решени... В тази връзка започнахме работа по подаване на заявления за издаване на удостоверения по електронен път, подобряване на връзката с Агенцията по кадастър, мобилния кадастър по картография, използване на електронното писане и изображения.

Агенцията по вписвания пуска и мобилно приложение за бърз и лесен достъп до Търговския регистър. Представители на бизнеса приветстваха всички облекчения. Цветан Симеонов, председател на Търговско-промишлената палата:

Всеки един лев, останал във фирмите, е добре, защото това ще им даде възможност да инвестират в по-креативни дейности.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна