Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Неделчо Тотев: Ако европейските лекари имат повод за протест, ние имаме повод за война

Снимка: Радио Стара Загора
Лекарските колегии от цялата страна протестират символично. От съсловните организации настояват за актуализация на бюджета на НЗОК. Служителите от Александровска болница няма да вземат участие в протестите, но искат оставката на директора на Здравната каса.

Според д-р Румяна Тодрова, управител на Касата, протесът на българските лекари не трябва да се фокусира само върху финансовата страна на проблема, но и върху качеството на лечение. В интервю за "Хоризонт" тя заяви, че са необходими сериозни законови промени в здравеопазването, за да се разпределят средствата в полза на пациента.

От три години предупреждаваме, проведохме многократни срещи с всички институции, всички слушаха, но никой не ни чу. Вървейки така, системата ще се разпадне. Всички виждат, че пари няма
, каза д-р Неделчо Тотев, председател на Сдружението на общинските болници.

Ако европейските лекари имат повод за протест, ние имаме повод за война. За мен тези протести са закъсняла реакция на БЛС. Той трябваше да вземе отношение много по-отдавна. Системата е сбъркана и трябва да се прекрои. Не виждам причина д-р Тодорова да бъде сменена. Оставката й не е решение на въпроса. Трябва да има спешни мерки
. Многократно сме представяли нашата визия, но имаше само усмивки. Ние нямама претенции, че даваме рецепта. Целим да възбудим дебати.

Чуйте разговора от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна