Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондът за лечение на деца спрял лечението на 13 деца с тежко увредено зрение

13 деца с тежко увредено зрение, които са се лекували успешно в Германия, от месеци са със спряно лечение и състоянието им се влошава.

Ирина Мишел, майка на 10-годишната Ели, която от 9 месеца чака решение за продължаване на лечението си, заяви:

От Фонда за лечение на деца не получаваме никаква конкретна информация за това какво се случва. По-скоро ни се казва: Работи се по вашия въпрос. Ще се вземе решение. Кога ще се вземе решението обаче никой не ни дава отговор. Имахме официално писмо тази седмица, че решение трябва да се вземе до днес, но до този момент ние нямаме решение. Обмисляме дело срещу Министерството на здравеопазването, колективен иск, както и иск от всеки един от нас.

Проблемите са започнали откакто е сменен директора на Фонда за лечение на деца. Ирина Мишел обясни: Имам чувството, че се опитват ние сами да се откажем от Фонда и да започнем сами да си търсим средствата. В момента част от децата, на които все още не е изтекъл договорът с Фонда, продължават  да се лекуват в Клиниката в Мюнхен. Ние продължаваме на свои вноски, докато можем, но за съжаление за нас е непосилно. Става дума за 40 хиляди евро годишно./.../ Смяната на предишния директор Павел Александров, с когото Фондът работеше, след смяната му смятам, че парите, отпуснати за нашите деца се превъртат от Фонда към НЗОК, за да запушат някои дупки там.

Подробностите чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна