Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

10% от децата се раждат недоносени, но обществото не осъзнава проблема

| обновено на 17.05.14 в 12:47
Снимка: БГНЕС

Символичен поход в подкрепа на недоносените деца в България започна в Борисовата градина в София. Той е част от информационната кампания "Най-големите герои са най-малките", с цел да запознае обществото с проблемите на недоносените деца и да провокира държавата към действия в помощ на техните родители. Капманията включва детски танцови и вокални изпълнения и творчески ателиета. Целта на организаторите е да обърнат общественото внимание върху нуждата от специални грижи за недоносените деца. 

Десетки родители, заедно с децата си, се включиха въпреки променливото време. Обществото все още не познава проблемите на недоносените деца. Родителите са неподготвени за това, което ги очаква. Понякога дори и лекарите не знаят как да се справят, разказват майки, дошли да подкрепят кампанията. Те настояват през първата година след раждането на недоносеното дете да отпаднат направленията за преглед при специалист, а клиничното наблюдение на децата да бъде приоритетно, осигурено поне до навършването им на 7-годишна възраст. 

Кампанията няма финансови цели, не събира пари, но ако има доброволни дарения, те се предоставят на неонатологичните отделения в страната за закупуване на модерно медицинско оборудване. 10% от децата в България се раждат недоносени, но все още обществото не осъзнава мащабите на проблема, казват организаторите от фондацията "Нашите недоносени деца".

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна