Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Дудева: Аз съм щастлива и усмихната и съм с високо вдигната глава,че България е на това ниво като организация на ЕП

Диана Дудева: Аз съм щастлива и усмихната и съм с високо вдигната глава,че България е на това ниво като организация на ЕП
Снимка: БТА

Разбира се, че помня това европейско първенство. Моят съпруг там взе два златни медала. Разбира се аз тогава бях малка, не знаех че ще стане мой съпруг. Тогава бяха първите моменти в които влизаш в големия спорт. От Олимпийските игри в Суел помня много тренировки, много пот, много сълзи, много труд. Преди Олимпиадата имаше световни и европейски първенства. Смятам, че Диана Дудева ще има заместничка . Има млада надежда при девойките – Елизабет Василева. Тя е много темпераментна, много красива, много иска. Това европейско първенство е организирано отлично. Говоря с много делегации и всички са много доволни. Аз съм щастлива и усмихната и съм с високо вдигната глава,че България е на това ниво като организация. Мисля, че можем да организираме и световно първенство, заяви в предаването "Спорт и музика" една от легендите в спортната ни гимнастика Диана Дудева. 

Диана Дудева е родена на 7 юли 1968 г. в град Плевен. Започва да тренира спортна гиманстика на 9 годишна възраст в ДФС „Спартак“, Плевен при треньора Маргарита Томова (1977). Завършва Националната Спортна Акдемия „Васил Левски“.

На Олимпийските игри в Сеул през 1988 година печели бронзов медал на земя, който е първият в историята на българската женска спортна гимнастика. Има още два медала от европейски първенства сребърен на смесена успоредка и бронзов в многобоя от ЕП в Москва през 1987 година.

Оттегля се от гимнастиката след Летните олимпийски игри в Сеул през 1988 г. Омъжена е за Пламен Петков, който e двукратен европейски шампион в спортната гимнастика и също възпитаник на Националната спортна академия.

Сега живеят в Гърция, където работят като треньори на националния отбор. Имат две деца Радина и Даниел.

Диана Дудева е патентовала гимнастически елемент на свое име.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна