Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 20 000 души са евакуирани в Сърбия заради наводненията

| обновено на 18.05.14 в 15:19
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Над 20 000 достигна броят на евакуираните в Сърбия заради наводненията. Жертвите на бедствието са десетки, но властите не съобщават точни цифри. Ситуацията в Обреновац, на 30 километра югозападно от Белград, се подобрява  - нивото на водата там е спаднало с половин метър. В града пристигнаха и цистерни с вода. Русия изпрати два самолета с хуманитарна помощ за пострадалите в западната ни съседка.

Най-малко 30 са жертвите през последните три дни в резултат на наводненията в Босна и Херцеговина и Сърбия

Въпреки че валежите намаляват, властите продължават усилията си за подсилване на дигите по река Сава и евакуирането на хора от най-силно засегнатия от наводненията град Обреновац. Мобилизирани са десетки хиляди хора. 

Нивото на река Сава вече надхвърли историческия си максимум на почти всички измервателни станции, като се очаква допълнително повишение от прииждащите притоци. Реката излезе от коритото си в много райони на страната, а днес нивото й се очаква да се повиши още. 

Положението е критично и в участъка между Белград и Обреновац, на около 30 км нагоре по течението на река Сава. Наводненията продължават да застрашават най-голямата електроцентрала в Сърбия, която се намира край града.

Поройните дъждове в Босна и Херцеговина предизвикаха около 300 свлачища. Те затрупаха къщи и автомобили и отнесоха знаци, обозначаващи останали от войната мини, което предизвиква опасения за смъртоносни инциденти. В засегнатите райони живеят около един милион души, но властите засега не знаят истинските мащаби на катастрофата.

Наводненията са засегнали също и Хърватия, където бяха евакуирани стотици хора.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна