Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еврокомисар Кристалина Георгиева ще посети Белград

| обновено на 20.05.14 в 08:56
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Продължава борбата на Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия с безпрецедентните наводнения. Еврокомисарят Кристалина Георгиева ще пристигне днес в Белград за разговори как Сърбия да използва Фонда за солидарност на Европейския съюз.

Сръбският премиер Александър Вучич съобщи за 13 жертви в най-пострадалия от наводненията град Обреновац. Европейският екип за гражданска защита помага за евакуиране на населението и за източване на водата от топлоцентралата "Никола Тесла", която снабдява с електричество половин Сърбия и по-голямата част от Белград.

Според Вучич в момента е трудно да се прецени какви са щетите от наводненията, но се предполага, че надхвърлят стотици милиони евро, като е възможно да достигнат и до 1 милиард евро.

В Босна и Херцеговина днес е ден на траур, посветен на жертвите от наводненията. 500 хиляди души са били евакуирани заради придошлите води. Министърът на външните работи на страната подчерта, че такъв брой бежанци не е имало там от времето на войната през 1992-ра година. Той съобщи, че около 1/4 от населението на Босна и Херцеговина няма достъп до чиста вода.

Междувременно от българското правителство съобщиха, че вицепремиерът Даниела Бобева е провела консултации за организиране на хуманитарни доставки за бедстващите в Сърбия и Босна и Херцеговина. Бобева е поканила български компании, производители на минерални води да организират спешни доставки за бедстващите. Отправен е и призив за дарение към производители на битова химия, детски храни и санитарни материали.

Българският Червен кръст е предоставил от бедствения си резерв хуманитарна помощ, която е била транспортирана към Белград. Дарението съдържа артикули от първа необходимост, одеяла, походни легла, спално бельо, възглавници, детски дрехи, якета и гумени ботуши.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна