Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кр. Джонев: Депутатите промениха закона, за да ограничат общините да се разпореждат автономно със собствеността си

Снимка: Ива Антонова
Животновъдите да получават пасища и ливади от държавния общински поземлен фонд без търг или конкурс, а на база броя животни, които притежават. Това регламентира Законът за изменение и допълнение на Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, обнародван в Държавен вестник. Той беше приет в този му вид въпреки категоричното несъгласие на Националното сдружение на общините в България, които обмислят възможността за сезиране на Конституционния съд.

Красимир Джонев
, кмет на Летница и председател на Комисията по селските райони в НСОБ, каза, че принципно общините не са против промяна в закона. Тя е наложителна, защото животновъдите в България действително се нуждаят от пасища, за да стопанисват по-добре своите животни. Въпросът е принципен, защото промяната в закона лишава от възможност общините да се разпореждат със своя собственост. Ще бъдат назначавани комисии от Областна дирекция "Земеделие и гори", в които комисии ще участват пропорционално представителни на общината, на държавата и на сдруженията на животновъдите. И общините ще останат малцинство в тези комисии.

Общинският съвет приема правила за разпореждане с пасищата, в които има строги регламенти, освен това кметът е публична личност, която е контролирана от обществото и това е невъзможно
- така Джонев отговори на въпроса дали кметовете са недоволин от закона, защото ще се ограничи възможността да дават пасища на свои хора. 

Депутатите промениха закона, за да се ограничи възможността на общините да се разпореждат автономно със собствеността си. Общините са заподозрени в нелоялност към животновъдите,
каза Джонев.

Интервюто на Веселина Миланова с Красимир Джонев можете да чуете от звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна