Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 20-и юни - първото издание на One Design Week в Пловдив с акцент върху градската среда и номадството

Първото издание на One Design Week в Пловдив под подходящия надслов NOMAD ще се проведе от 20 до 29 юни с ударение върху дизайна на средата – изложбената, градската, дори тази на хранене – местата, където се срещаме и дискутираме дизайнерски и не само проблеми.  Тринадесет от обявените засега на сайта на платформата "Едно" изложби, работилници и лекции ще бъдат разпръснати из Капана, бъдещия квартал на творческите индустрии в Пловдив.

Сред  акцентите в отворената програма на седмицата за дизайн са работилници за изложбен, социален и продуктов дизайн (с местни занаятчии от Капана), две теоретични лекции за историята на дизайна и цели три събития, посветени на велокултурата.

Фестивалът ще бъде открит на 20 юни от 21:30 ч. с парти на паметника Альоша с канадския музикант и продуцент Дан Бодан, който живее в Берлин и в последните години работи с мнозина значими дизайнери и музиканти, включително Алексис Тейлър от популярната инди денс петорка Hot Chip.

СнимкаАрхитектът Лий Сколник от нюйоркското бюро LHSA+DP, които са проектанти и на бъдещия детски научен център в София "Музейко", ще направи работилница за изложбен дизайн. Той ще предизвика 20 дизайнери и студенти да създадат привлекателна изложбена среда на тема историята и културата на Пловдив, която да бъде разположена в бъдещ център в Капана и да задържи вниманието и на най-незаинтересувания посетител. Освен това архитектът ще изнесе лекция за културните проекти като катализатор на промяна в градовете. LHSA+DP работят предимно над музеи и изложбени институции, а Лий Сколник е съавтор на книга за експозиционен дизайн.

Португалският графичен дизайнер Марко Балестрос, който е един от финалистите в конкурса за лого на София 2019, но от известно време се вълнува от възможностите за неформално образование, ще направи любопитен уъркшоп-игра "Урок по политика", посветен на връзката между площадните протести в последните години и реалната политика.

Гостуването на американската компания за продуктов дизайн Artecnica съвпада със седмицата на занаятите в пловдивския етнографски музей. Artecnica са интересни със своето социално предприемачество - проекти с майстори от малки и непривилегировани общества в Латинска Америка и Виетнам, които комбинират традиционни техники със съвременни концепции в дизайна. Тук Artecnica ще разучават типични български занаяти и ще приложат този подход съвместно с пловдивски занаятчии.

СнимкаВ отворената програма работилницата VELLOmobile на куратора на софийската седмица на дизайна през 2011 г. Валентин Водев ще покаже как се тунингова обикновен велосипед, за да се превърне в мобилно място за срещи – барче, диджей пулт, кухня или каквото измисли въображението. Отвореният към студенти уъркшоп ще произведе няколко прототипа. По улиците на Пловдив се очакват още много изненади, като базар с обекти на български дизайнери и мобилна кухня от архитектите сдружение "Трансформатори".

Сред другите събития в седмицата се откроява изложбата на българския дизайнер и известен аниматор Теодор Ушев "Теорема на завръщането" с 30 театрални и филмови плаката, непоказвани досега в България. Ушев живее в Канада от 1999 г., а през 2013 г. късометражният му филм Gloria Victoria беше във финалната селекция на номинираните за "Оскар" анимационни филмчета. Наскоро в Канада излезе негова книга. Голяма част от работите в изложбата са правени в България преди емиграцията. По време на седмицата той ще говори за "теоремата на завръщането" в специална лекция.

Пълната програма на One Design Week с всички изложби, лекторите във форума и детската програма може да се види на уебсайта на платформата Едно.

Информацията е на "Дневник".

Горещи теми

Войната в Украйна