Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мандатът на Атанасова и Белазелков е 7, а не 9 години, става ясно от решението на съда

КС: Частично противоконституционно е решението за избора на Атанасова и Белазелков

Десислава Атанасова и Борислав Белазелков
Снимка: БГНЕС

Конституционният съд обяви за частично противоконституционно решението на 49-тото Народно събрание, с което Десислава Атанасова и Борислав Белазелков бяха избрани за конституционни съдии за срок от 9 години. 
Десетте участвали във взимане на решението съдии не са открили противоречие с основния закон по отношение конкретния избор на двамата, а само с продължителността на мандатите им, които ще са около седем години.

Така Десислава Атанасова и Борислав Белазелков остават конституционни съдии, но няма да имат пълен мандат.

Решението е било взето единодушно, а Атанасова и Белазелков не са участвали в гласуването, уточняват от съда.
Бившата председателка на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и бившият върховен съдия Борислав Белазелков бяха избрани с почти конституционно мнозинство през януари. 

Това стана близо две години след като от съда си тръгнаха предишните избраници на парламента - Гроздан Илиев и Анастас Анастасов.
И въпреки че преди избора Конституционният съд беше излязъл с тълкувателно решение, че когато една институция закъснее с избора на своята квота, тези, които заемат мястото, не карат цял мандат, а само остатъка до пълния 9 -годишен, мнозинството в миналото Народно събрание изрично записа в решенията за избора на двамата -  9 години.
Последваха жалби да бъде обявен изборът им за противоконституционен - от депутати от тогавашната опозиция и от президента Румен Радев, който освен мандата, оспори и процедурата по избора, която се разви само в няколко дни.
В знак на протест държавният глава бойкотира клетвите на Атанасова и Белазелков.
Днешното решение идва близо половин година след избора на Атанасова и Белазелков - време, през което двамата участваха  в редица решения и определения на Конституционния съд.

Според запознати след произнасянето му се отваря пътят към финализиране и на ключовото дело номер 1, свързано с шестата поправка в основния закон, засягаща както главата "Съдебна власт", така и новата уредба на института на служебното правителство  - ключова тема в ситуация на твърде вероятни поредни предсрочни избори.
По публикацията работи: Мария Йорданова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна