Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бекир Изетбегович: Ще са нужни "херкулесовски усилия" за възстановяването на страната след наводненията

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Според президента на Босна Бекир Изетбегович ще са необходими "херкулесовски усилия" за извеждането на страната от кризата, предизвикана от проливните дъждове и наводненията в Босна. По отношение на помощта, която предлага международната общност той каза:

Получаваме отклик от страна на международната общност, най-вече от съседните страни. Размерите на бедствието са наистина огромни. Това е най-лошото нещо, което ни се е случвало след войната от 90-те. Стотици километри земна площ са под вода, цели села и градове са залети от 2-3 метра вода, реките приличат на езера.

Така описа босненският президент картината на бедствието в страната. 

Над 30 хиляди души са напуснали домовете си до момента, каза още той. Сериозен проблем представляват минните полета, където предупредителните знаци са били заличени от водата. В момента обаче никой не мисли за това, сега се полагат максимални усилия за спасяване на живота на хората от водата. 

Запитан колко ще струва възстановяването, Изетбегович отговори:
 
Очакваме, че цената за преодоляване на тази катастрофа ще възлезе на милиарди евро. Инфраструктурата е силно засегната, в цялата страна има хиляди свлачища, цели райони са под вода. До началото на лятото обаче ще имаме най-непосредствена нужда от няколкостотин милиона, за да се погрижим за най-засегнатите свои съграждани, каза босненският президент Бекир Изетбегович.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна