Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нерешени проблеми около изучаването на български език в чужбина

Снимка: eurochicago.com

Модели за качествено изучаване на български език в чужбина – под този надслов беше конференцията, която се проведе в края на април във Виена.

В чужбина работят около два и половина милиона българи - повече, отколкото в България. Много е важно знанието на български език.

На форума във Виена българските общности в чужбина обмениха опит.

Статистиката сочи, че само в Чикаго български изучават шест хиляди деца, в САЩ те са 30 000. Много голяма е и българската общност в Испания.

Всички те имат основен проблем – с признаването у нас на сертификатите за изучаване на български език.

Какво пречи на Министерството на образованието да промени регламента и да признава сертификата за български на едно дете, учило в чужбина? Растат подписите под петиция в интернет с настояване за решение в полза на децата.

Българските училища зад граница ще бъдат включени в новия училищен закон. В него ще се регламентира и начинът за финансирането им чрез единен разходен стандарт за издръжка и брой ученици, както това е за училищата в България, каза по въпроса просветният министър проф. Клисарова. Трябва да облечем тези училища в законова рамка, защото това са средища за запазване на българската идентичност, смята министърът.

Още мнения по въпроса чуйте в интервютата в предаването "Хоризонт до обед" от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна