Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Градев: Български патриарх не е ходил в Рим

Снимка: www.panoramio.com

Професор Владимир Градев, бивш посланик на България във Ватикана, коментира в "Хоризонт до обед" традиционните посещения на българска правителствена делегация в Рим преди 24-ти май.

Тази традиция започна още по времето на Тодор Живков и продължава вече 35 години. Не е задължително това да се случи на 24-ти май. В дните сряда, събота и неделя папата не приема при никакви обстоятелства. Винаги когато 24-ти май се пада в някой от тези дни, аудиенцията се премества в друг удобен ден за папата и правителствената делегация. Когато на 24-ти май 2002-ра година папа Йоан Павел Втори дойде в България, срещата на правителствена делегация с него беше на 11-и май, припомни професор Градев.

От 35 години за първи път няма да има среща с папата преди 24-ти май. Аудиенцията на премиера Орешарски при папата ще се състои на 28-и май. 

Български патриарх никога не е ходил в Рим да се поклони на гроба на Свети Кирил. Ако искаме да утвърждаваме делото на Светите братя Кирил и Методий, първото нещо, което трябва да направи Негово светейшество, е да се поклони на гроба на Свети Кири
л.

Още от коментара на проф. Градев чуйте от звуковия файл.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!