Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Иван Ангелов: Програмата на МВФ за Украйна е прекалено оптимистична

Програмата на МВФ за Украйна е прекалено оптимистична. Ако числата се изпълнят, ще бъде световен рекорд за преход от тотален хаос до нормалност. Това каза за предаването "12+3" по "Хоризонт" икономистът проф. Иван Ангелов. Той напомни, че се прогнозира растеж на БВП от 4 на сто през 2016-а година, ръст на вътрешното потребление с 4,6% безработицата да бъде намалена на 7,5%, заплатите да нараснат с 9,5 процента, бюджетният дефицит да е 3,1%:

Ако човек се замисли над тези цефри и направи сравнение със сегашното положение в ЕС, поне половината от западноевропейските страни ще завиждат на Украйна, ако тези неща се сбъднат.


Програмата е направена по добре известния модел на МВФ, прилаган навсякъде по света, коментира Ангелов и отбеляза, че в Украйна съществува икономическо, социално, културно, военно напрежение, от което не може да се излезе за 2 години. Той отбеляза, че средната месечна заплата в Украйна e най-ниска в Европа - около 160 евро и посочи за сравнение, че в България е 333, в Беларус - 353, в Румъния - 395; а в Русия - 554 евро. За да се справят със сметките за отопление, държавата е подпомагала "Нафтогаз".

От 1-ви май има повишение за газта с 56 процента. Сега, от 1-ви юли предстои повишение на другите горива за отопление с още 40 процента. За идущата година е предвидено в програмата и газта, и другите енергоносители да поскъпнат с още 40 процента. Това е 40 над повишеното сега - 56. За 2016-а година и за 2017-а година предвиждат върху тези повишени числа да има за всяка от тези две години по 20 процента още. Ако сега се вземат тези натрупвания и проценти на поскъпване, цените на газта ще пораснат тези 2-3-4 години тройно
.

Интервюто на Петър Волгин с проф. Иван Ангелов можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени