Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руслан Стефанов: Има стагнация в конкурентоспособността на България

Снимка: Таня Харизанова
Днес Центърът за изследване на демокрацията представя резултатите за България в годишника на световната конкурентоспособност на швейцарския Институт за развитие на управлението. Руслан Стефанов - директор на икономическата програма на Центъра за изследване на демокрацията, коментира в предаването на "Преди всички" оценките за конкурентоспособността на България.

Ако погледнем дългосрочните фактори, които влияят за България, те остават на най-ниските нива. България няма устойчивостта и възможността да реагира на тези фактори по време на криза. Това не е проблем само на последното правителство. На практика през първите 7 години от членството ни в ЕС страната ни не е успяла да скъси дистанцията от останалите страни от Източна Европа. Това показва, че българските политици продължават да не работят върху тези дългосрочни фактори. Има стагнация в конкурентоспособността на България.


Стефанов коментира и задържането на зам.-директора на Митница "Свиленград" Георги Георгиев така:

Продължава показният начин. Ако искаме да има резултати от подобни случаи, по-добре е да няма такава изпреварваща информация. Начинът, по който се случват тези неща, показва за пореден път проблемите, които България има в областта на върховенството на закона. За да се стигне до по-високите нива, трябва да се работи тихо.


Интервюто на Борислава Борисова с Руслан Стефанов можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна