Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивал на документалния театър събира български и чуждестранни творци в София

БНР Новини
Преди броени дни театрално сдружение „Реплика” получи Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”
Снимка: БГНЕС
Първи за България Фестивал лаборатория за документален театър ще се проведе от 24 до 30 май в София. Инициатор и художествен ръководител на фестивала е режисьорът Георг Жено, който е роден в Германия, но работи в Русия и е един от създателите на знаменития „Театър.doc” в Москва. Идеята е фестивалът да даде възможност на млади режисьори от различни страни да работят с български актьори и сценографи, както и да участват в майсторски класове на експерти от Полша, Русия, Германия, Великобритания и Америка, а зрителите ще могат да видят няколко от документалните спектакли, създадени в България през последните години.

Събитието е в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 г. и се осъществява със съдействието на Министерството на културата, Столичната програма „Култура”, Центъра за култура и дебат „Червената къща”, Гьоте - институт и Полския културен институт в София.

В „Артефир” ви срещнахме с актьорите Ирина Андреева - координатор на проекта, и Милко Йовчев, директор и един от основателите на театрално сдружение „Реплика”, което ще участва във фестивала, а преди броени дни получи Наградата за полет в изкуството „Стоян Камбарев”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени