Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранимир Ботев: Туризмът е индустрията с най-висок ръст в България

Снимка: БГНЕС

В момента има с 16 процента повече записвания от украинския пазар, съобщи заместник-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев на заседанието на Националния съвет по туризъм. Според Ботев, кризата в Украйна е довела до по-голям приток на украински туристи към България. Очаква се ръст и на туристите от Русия.

При руснаците обикновено, т. нар “Last minute reservation” Те са много силни. Аз очаквам тук практиката да се засили, така че очаквам един не толкова висок, но ръст от страна на руския пазар. Освен това ние там нямаме голяма възможност за авансово отчитане, по простата причина, че в момента информацията, която ние получаваме е за издадени визи, а голяма част от руснаците имат дългосрочни визи, по простата причина, че притежават собственост в България. А много от тях имат и Шенгенски визи. Тази тенденция ще бъде двуяка. От една страна всяка година визите за тези пазари ще намаляват, но пък от друга страна туристите ще се увеличават.

Въпреки мрачните прогнози за зимния сезон, той бележи ръст от 4% преди сезонът да е отчетен докрай, коментира Бранимир Ботев и допълни, че се очаква подобен успех и за лятото.

Туризмът е факт, че е индустрията с най-висок ръст в България. Ръстът, който българският туризъм бележи е два пъти и половина над средния за Европа.

Заместник-министър Ботев апелира да се направи необходимото, българският турист да преоткрие възможностите възможностите на страната и да почива в България. Преди днешното заседание на Националния съвет по туризъм, беше отслужен водосвет за успешен сезон през лятото. В дневния ред на заседанието бяха предстоящото официално посещение на генералния секретар на Световната организация по туризъм към ООН.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна