Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Земетресението е усетено на много места в страната

| обновено на 24.05.14 в 14:57
земетресение
Снимка: БГНЕС

Земетресението в Гърция е усетено почти в цялата страна. В Хасково трусът е паникьосал живеещите по високите етажи и хората са излезли на улицата. 

В Кърджали има четири сигнала за материални щети - една напукана сграда и паднали тухли от комини. В момента три екипа проверяват сигналите. Земетресението у нас е усетено най-силно в Кърджали, заради близостта до епицентъра. Паника сред местното население не е имало, но хората са уплашени, особено живеещите по високите етажи. Регистрираната сила на труса в района е между 4,5 и 5 по Рихтер.

Земетресението е усетено и в Пазарджик, най- вече по високите етажи на сградите. Няма данни за  щети. Десетки граждани са излезли пред блоковете веднага след труса.

В Пловдив непосредствено след земния трус са били подадени няколко сигнала на телефон 112 за колабирали хора на обществени места в града.  Немалка част от уплашени хора напуснаха жилищата си и са на улицата. За двайсетина минути бяха прекъснати и мобилните връзки. В квартал «Северен», някои от обитателите на блока, известен като "Големия гигант» съобщиха, че имат напукана мазилка.

В Димитровград на бул. "Димитър Благоев" е паднала част от мазилката на един жилищен блок върху паркиран автомобил. В Маджарово има паднали 10 комина на къщи - съобщава кметът Милко Армутлиев.

В Ямболско няма сигнали за пострадали хора и разрушения - съобщи областният управител Николай Пенев. Земетресението е усетено и в най-ниските части на града, но паника не е имало. Трусът е бил усетен в продължение на 10 секунди.

И в Бургас трусът е бил усетен. На този етап там няма сигнали за поражения.

От нашите кореспонденти научихме, че земетресението е усетено и в Пловдив, Ловеч, Велико Търново, Враца и в други населени места.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени