Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ниска избирателна активност се очаква от евроизборите

Първите предварителни резултати на европейско ниво се очаква да бъдат обявени малко след полунощ в Европейския парламент в Брюксел, където са акредитирани над 1200 журналисти от цял свят. Също там по-късно се очаква да пристигнат и някои от европейските лидери. 

Очаква се кандидатите за председател на Европейската комисия и лидерите на основните политически групи в Европарламента да пристигнат в сградата доста по-късно тази вечер и да дадат изявления, но след като вече са официално обявени предварителните резултати. Това обаче няма да стане преди полунощ българско време, когато затварят последните секции в страната, която ще гласува до най-късно днес. Това е Италия. Изборите вече приключиха в Люксембург, Белгия, Кипър и Австрия. Продължават в 17 страни. От почти всички тях, като изключим тези, в които гласуването е задължително, идват сигнали за ниска избирателна активност. Именно това е и причината през последните часове много водещи европейски политици да са особено активни в социалните мрежи с призиви да се гласува, защото Европейският парламент е важен.

Очакваме окончателните данни да общата избирателна активност да бъдат оповестени около 22 часа българско време. Тогава ще имаме представа и дали тя наистина ще е още по-ниска от регистрираните през 2009 година 43 процента.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!