Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Дания изборите печели евроскептично настроената Датска народна партия

Евроскептично настроената Датска народна партия печели убедително евроизборите в Дания. На провеждащия се успоредно референдум в страната датчаните подкрепиха присъединяването на Дания към Единния патентен съд на ЕС.

Близо 24% от датчаните, които имат право на вот, са гласували за Датската народна партия, което означава три места в Европейския парламент. Това сочат резултатите от екзитполовете, цитирани от датски медии. На второ място се нарежда Социалдемократическата партия на премиера Хеле Торнинг-Шмид, за която са гласували близо 20% от датчаните. Либералната партия бележи значителен спад на доверието, след като успя да събере само 17% от гласовете на избирателите в сравнение с прогнозираните от социолозите 20% преди изборния ден.

Популярността на Датската народна партия се дължи на засилващите се сред датчаните опасения, че нарастващата имиграция в Дания ще се окаже непоносимо бреме за социалната система. Евроскептичните настрояния в страната се свързват още с годините на икономическа криза, нарастващия темп на безработица и зачестилите криминални прояви от страна на имигранти.

Избирателната активност достигна близо 57%, значително по-ниска от активността на избирателите по време на парламентарните избори през 2011-а година, където близо 88% от датчаните упражниха правото си на глас.

Успоредно с изборите за Европейски парламент в Дания се проведе и референдум за присъединяването на страната към Единния патентен съд на ЕС. Два независими екзитпола сочат, че по-голяма част от избирателите са подкрепили датското участие в новата институция на ЕС. В подкрепа са гласували 63% от имащите право на вот, а против са били 37%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени