Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

Една от основните теми на международните издания разбираемо са изборите за Европарламент. Партията на независимостта на Обединеното кралство всъщност не спечели толкова голяма подкрепа, но ние изглежда загубихме воля да се съпротивляваме на ксенофобията, отбелязва британският Индипендънт. Според Телеграф възходът на формацията на Найджъл Фараж е още една причина толкова много британци да искат да напуснат Европейския съюз.

Френският Монд предупреждава, че първото място на Националния фронт на изборите във Франция трябва да накара традиционните партии да си извадят поуки. Социалистическата партия и Съюзът за народно движение демонстрират еднакви слабости: това са европейски партии, които подкрепят свободното движение в една Франция, която в същината си, е все по-затворена, коментира вестникът.

Някои от водещите издания отбелязват и ситуацията в България. Много отслабеното социалистическо правителство е заплашено от отхвърляне, което може да доведе до нови парламентарни избори, Ползи от тях може да извлекат десноцентристите, пише Фигаро. Тагесцайтунг отбелязва, че "в най-бедната страна от Евросъюза отново е имало обвинения за купуване на гласове и манипулиране на вота".

Изборите в Украйна са другата голяма тема днес. Милиардерът Петро Порошенко "побеждава със смазваща преднина" на президентските избори в Украйна. Според украинския избирател центристът ще намери изход от кризата в страната, пише РБК Дейли.

Експерти на Независимая Газета нареждат вчерашния вот сред най-честните в Украйна. Никой от участниците в надпреварата не разполага с административния ресурс и мащабни фалшификации в момента са нещо невъзможно, убеден е бившият председател на местната ЦИК Ярослав Давидович.

Информацията е на БТА

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна