Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва ще уважи резултатите от президентските избори в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС
Москва с уважение ще се отнесе към резултатите от президентските избори в Украйна. Това заяви руският министър на външните работи Сергей Лавров.

Според руския външен министър новата власт в Киев трябва да отчита интересите на всички граждани, а избраният в неделя президент ще трябва да положи усилия, за да се справи с радикалните настроения в част от обществото. Както вече посочи руският президент, ние с уважение ще се отнесем към резултатите от волеизявлението на украинския народ. Главното сега е и украинските власти да се отнесат с уважение към своите граждани, като осигурят компромисни договорености, отчитащи интересите на всички политически сили, а също така етнически и религиозни групи, подчерта Сергей Лавров.

По думите му, преките връзки между Москва и Киев никога не са прекъсвали и Русия е готова да започне с новоизбрания президент прагматичен и равноправен диалог. В тази връзка Лавров посочи, че двете страни не се нуждаят от посредник, за да обсъждат проблемите от взаимен интерес.

Руският първи дипломат изрази готовността на Москва да сътрудничи със САЩ и ЕС за реализирането на „пътната карта”, начертана от ОССЕ. 

От Русия дойде и реакцията на бившия украински президент Виктор Янукович, който заяви, че уважава избора на украинците, направен в трудни времена за страната.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени