Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Радева: Проевропейската ориентация на България спечели тези избори

Социолозите събраха отново много упреци за прогонозите, които даваха преди вота за европейските избори. Според социоложката Мира Радева от Института за социални изследвания и маркетинг МБМД е имало изследвания, които дори не са успели да подредят правилно основните политически играчи.

Не съм съгласна всички социолози да се слагат в един куп и в един куп да бъдат заклеймявани. Изненади имаше, но си личеше коректната работа на едни колеги и непочтената работа на други, каза Радева и посочи "Алфа Рисърч", "Екзакта" и Центъра за анализи и маркетинг на Юлий Павлов като агенциите, които са работили почтено. 

Винаги имаме решения и мобилизация в последния момент. Една голяма лъжа беше разбита в този вот - видяхме ниска активност и победа на ГЕРБ. Това означава, че те имат твърдо ядро и успяха да консолидират своя вот. Така много ясно разграничение се оформи между работещите и неработещите коректно. На тези избори се очертаха две дилеми за избирателите. Едното беше за и против задкулисието. Задкулисието получи тежък удар, но получи и своето представителство. Вторият важен момент беше, че тези избори оцениха руското влияние и разклатиха малко геополитическата ориентация на България. Много се радвам, че проевропейската ориентация спечели тези избори. Мисля, че русофилският вот се разпадна. Има разрояване в левицата.

Чуйте разговора от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени