Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Враца бе осветен паметникът на Христо Ботев

| обновено на 27.05.14 в 12:37
Снимка: vratza.bg

Паметникът на Христо Ботев в центъра на Враца бе осветен с църковен ритуал 50 години след откриването му. Церемонията, която бе придружена от камбанен звън, е част от официалното начало на честванията на 138-ата годишнина от подвига на поета-революционер. 

Ботевите дни са прекрасна форма за честване на подвига на Ботев чрез най-разнообразни културни, политически, обществени прояви.

Просто отбелязваме почитта си към този човек - това, че той ще остане жив в нашите мисли за векове наред. 

Така врачани описват неповторимата атмосфера на Ботевите дни в града. В програмата на честванията са включени и традиционните мащабни прояви като националния туристически поход по стъпките на Ботевата чета от Козлодуй до връх Околчица, всенародното поклонение на 2-ри юни там, митинга-заря на 1-ви юни вечерта.

Днес Ботевите дни бяха открити с уникалната церемония по освещаване на 12-метровия паметник на Ботев на едноименния градски площад. Монументът бе осветен за първи път от Врачанския митрополит Калиник. Паметникът е част от цялостен архитектурен ансамбъл, който включва вечен огън, каменни пана, както и озеленяване. Площад "Ботев" е изключително ценен за врачани.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна