Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Радиоенциклопедия на смеха”: Смехът дава сила

В последния епизод от поредицата ще говорим за ситуациите, в които чувството за хумор спасява човешкия дух. Неслучайно народи, които имат драматична история, обичат да се шегуват, особено със себе си: това потвърждават в предаването ни известният унгарски режисьор Ищван Сабо и дългогодишният изследовател на еврейския хумор Марсел Израел.
Климатът в Латинска Америка, който поднася редовно катаклизми, кара народ, като чилийския, да се шегува със смъртта. От чилиеца Андрес Сааведра научаваме, че в неговата родина смешните прякори, основани на физически недъг или друг човешки недостатък, не се възприемат като израз на нетолерантност – там чрез чувството за хумор ощетените от природата хора приемат подобни прякори, като надмогване на личния им проблем.
Неслучайно в някои вицове за животни в различни части на света малкият заек, символ на плашливостта, побеждава с ума си силния Мечок, а политиците, от които зависи съдбата на цели държави, са представяни в комична светлина.
Изненадващо смели са африканските политически вицове, както ни убеждава младият бенинец Едуар Хинви, а Йоанна Новицка, университетска преподавателка в Сержи Понтоаз, Франция, припомня, че европейският дух винаги е успявал да запази свободата си чрез смеха.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна