Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Звукови хроники „Музика от извора”: Музиката на Евразия”, IV част

В „Музиката на Евразия - 4” се спряхме на музикалното наследство на „последните номади” на Европа, както понякога наричат унгарските племена заселели се в Панония през Х в.
Може би унгарските племена най-добре представят идеята, че Евразийските степи са мост между двата континента - Европа и Азия. Те са угро-фински народ, населяващ степите на юг от Урал, който по времето на разцвета на Хазарския хаганат през VІІ–Х в. напуска своята прародина и става част от хаганата като се заселва в украинските степи. Към края на Х в. притисната от печенегите и подтиквана от Византия конфедерацията на унгарските племена води войни с цар Симеон. През 896 година начело с вожда си Апард те преминават Карпатите и се заселват в Панония, където постепенно изтласкват българските управители от тези области. В 1000-ата година унгарския крал приема християнството от Рим и така влиянието на западноевропейската култура включително и в музиката става много силно.
Бъдете с нас, за да се насладите на старинна и фолклорна музика от Унгария и народите, които формират нейната богата музикална култура, а те не са малко: гърци, унгарци, румънци, кумани, печенеги, немци, руснаци, евреи, цигани, турци, арменци, татари. Унгарската музикална традиция успешно смесва различни по език и произход песни, така както е било в миналото, а и днес.

27 май

Горещи теми

Войната в Украйна