Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Бойко Пенков: В рамките на този бюджет правим това, което можем

Снимка: БГНЕС

Проблемът със закъсняващите линейки на "Бърза помощ" съществува от години. Преди ден станахме свидетели на смърт заради закъсняване на помощ. Този път ще има уволнение и това са ръководителите на спешната помощ в столицата - директорът д-р Георги Гелев и неговият заместник - д-р Ангел Ангелов. Според заместник-министъра на здравеопазването д-р Бойко Пенков е вярно, че има проблем с кадрите в системата, но това е работата на мениджъра - да реализира кадровия подбор на звеното, което ръководи.

Изключително предизвикателство е ролята на спешния медик. Работи се при много трудни условия, натоварвани са ужасно, особено в големите градове. Това се мъчим да направим - всичко възможно като нормативна база, през есента стартират възможности за специализация на лекарите, които отидат в спешната помощ, без конкурсни изпити, с избор на каквато специалност те харесват. До края на годината ще се инвестират 22 милиона лева в оборудването. 

Д-р Пенков обясни, че на ниво държава са необходими още 40 милиона лева, за да се вдигнат заплатите на медиците в спешната помощ. 

Има трудности и в рамките на този бюджет правим това, което можем. Планирали сме в рамките на шест години увеличение минимум с 10 процента, каквото може отгоре - ще бъде добре. Около 57 линейки има в София, от които само 20 излизат.

Орган по назначенията е министърът на здравеопазването, така заместник-министърът отговори на въпроса кога ще стане освобождаването от пост на шефовете на "Бърза помощ". Той повдигна отново въпроса за възстановяването на телефонен номер 150, с който хората са свикнали и който номер би могъл да работи заедно с тел.112.

Чуйте разговора от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна