Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Александров: Есктремните метеорологични явления са зачестили през последните 20 години

Торнадо в петричкото село Яково смути и уплаши хората. Природното явление продължи 2 часа. Велин Иванов, кмет на селото разказа, че щетите са големи.

Според възрастните хора това е нечувано. Пътят от Яково за Драгуш е прекъснат. Беше обикновен ден, бяхме в магазина на обяд, започна да вали дъжд към 13 часа, вместо да спре - той се усилваше, така 3 часа. По улиците имаше реки. Дерето около селото  - всичко се беше превърнало в река. Има един човек, който е бил на вилата и когато идва бурята, тя завлича коня, ралото, стълбата, по която той се е качил на втория етаж.  В съседно село, двама пастири не могат да се приберат и минават по дървен мост, единият залита, но другият го хваща и така имаме спасен човешки живот. Ще търсим държавна помощ. Има един обходен път през "Маркови кладенци".

Проф. Веселин Александров, директор на департамент "Метеорология" в НИМХ при БАН обясни, че този район не е типичен за такова природно явление. Нашата станция няма отчитане на торнадо. Има силен дъжд и вятър. Няма конкретни факти, че е имало торнадо.  На нашата територия има един - два радара, които могата да засекат такива явления, но не могат да покрият цялата територия. Недостиг на средства - това е основната причина. Но трябва да направим опит да кандидатстваме по различни проекти за финансиране. През последните 20-30 години има тенденция към повишаване броя на такива екстремни метеорологични явления.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна