Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спиридон Александров: Спирането на парите по ОП "Околна среда" е сериозно предизвикателство за общините

Емил Савов: Корекциите или се отменят, или се намаляват драстично

Снимка: РАДИО ВИДИН

Спирането на средствата по Оперативната програма "Околна среда" е сериозно предизвикателство за общините, но засега няма спрян строеж въпреки намалението на темповете. Това увери ръководителят на Управляващия орган на програмата Спиридон Александров. Седмица след приключването на одита от Европейската комисия все още не е ясно кога програмата ще бъде деблокирана:

Проверката приключи миналата седмица, моето лично мнение е, че мина в колегиален тон. Очакваме тази проверка да бъде последната стъпка, преди да бъдат възобновени средствата по оперативната програма. 

Александров не се ангажира със срок за отпускане на бюджетни средства за приключване на проектите в срок до края на годината.

В повечето общини работата по проектите продължи по време на проверките. Бяха проверени 239 обществени поръчки и констатирани около 130 нарушения.

Емил Савов, заместник изпълнителен директор на Националното сдружение на общините, каза, че корекциите или се отменят, или се намаляват драстично:

Вече не говорим за суми от 180 милиона лева, а за 20-30 милиона лева.

По въпроса за предстоящите промени в министерството, след като министър Искра Михайлова заминава като евродепутат в ЕП, Савов каза:

В такъв критичен момент има временно изпълняващ длъжността като ръководител на министерството. Липсата на политическо ръководство понякога се усеща.

Разговора на Таня Милушева и Радостина Билярска с Емил Савов и Спиридон Александров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна