Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха лекари за незаконен трафик на човешки клетки в Румъния

Румънските власти разкриха случай на нелегален трафик на човешки клетки и на сурогатно майчинство в частната болница "Атина" в Тимишоара, собственост на Ятрас Костантинос.

В Румъния медицинският стандарт за асистирана репродукция с използване на сурогатна майка не е узаконен.

По-рано днес прокурори на Дирекцията за разследване на престъпленията на организираната престъпност и тероризма задържаха 51-годишния Ятрас Костантинос, обвинен в създаване на организирана престъпна група и незаконен трафик на човешки клетки, както и 45-годишния Папа Хариклея, директор на лаборатория, съдействал в процедурите по изваждане и имплантиране на яйцеклетки. Задържани са също и двама  румънски лекари - гинеколози.

Прокурорите са установили до момента 12 сурогатни майки от Румъния, Унгария и Словакия. Седем от тях са отведени за изслушване, както и двойките, които са замесени в процедурата по инвитро оплождане с тях. Двойките, които са се възползвали от услугите на частната болница, са били от Румъния, Унгария, Норвегия, Гърция.

Сурогатните майки са получавали по около 340 евро месечно. В други случаи медицинският персонал набирал млади жени, срещу сумата от 300 евро за една процедура по даряване на яйцеклетка.

Случаят се разследва.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна