Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на чуждестранния печат

В някои западни столици се засилват опасенията, че България, която в продължения на десетилетия бе една от най-лоялните членки на съветския блок, може да попадне отново под влиянието на Москва, въпреки че от години е приета в западните съюзи, пише Уол стрийт джърнъл.През последните три месеца някои действия на коалиционното правителство засилиха опасенията сред европейските дипломати в София и чиновниците в Брюксел, отбелязва американското издание и дава пример със законодателните промени, свързани със строителството на Южен поток и предупрежденията  за възможни санкции от Европейската комисия. Всеки уклон на София на изток може да подкопае усилията на Европейския съюз и САЩ да представят обединен фронт срещу руския президент Владимир Путин, посочва Уол стрийт джърнъл.

Правителството на Украйна заяви, че взема превес над  сепаратистите, като съобщи, че силите за сигурност са „прочистили” големи райони в източната част на страната, пише британският Телеграф. Реалният мащаб на постигнатия от правителствените сили напредък остава неясен. Славянск и регионалната столица Донецк продължават да бъдат под контрола на проруските активисти, пише изданието.

Германският канцлер Ангела Меркел подкрепи Жан Клод Юнкер за следващ председател на Европейската комисия, което е поредният удар срещу опитите на Дейвид Камерън да попречи на бившия премиер на Люксембург да оглави изпълнителния орган на ЕС, пише Гардиън. Срещу кандидатурата на Юнкер са и премиерите на Унгария и Швеция, които лобират за компромисен кандидат.

Европейският регламент, който дава “правото да бъдеш забравен” рискува да бъде инструмент в ръцете на репресивни правителства и да им помогне да контролират интернет, предупреждава изпълнителният директор на Google Лари Пейдж. В интервю за Файненшъл таймс Пейдж признава, че най-голямата търсачка не е била подготвена за решението на Европейския съд, което принуди Google да създаде интернет платформа за заявки за отстраняване на резултати при търсения. “Правилото ще бъде използвано от други правителства, които не са толкова прогресивни, колкото е Европа, подчертава Пейдж.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна