Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пулса на Новата Русия показва "Дома Арт Фест 2014"

Снимка: domaartfest.com
От 29 май до 8 юни в София се провежда второто издание на Фестивала за съвременно изкуство „Дома Арт Фест 2014”, организиран от Фондация „Дома Арт”. Тазгодишното издание представя „Пулсът на Новата Русия“ – фестивал за съвременно изкуство от Русия.

Художници, илюстратори, скулптори, фотографи, дизайнери, артисти от различни жанрове на визуалното и сценично изкуство – мултимедия, пластика, видео-арт, перформативни изпълнения, музика и видео, литература, кино и много други жанрове ще представят лицето на съвременното руско изкуство, такова каквото то се представя по световни арт-форуми и биеналета.

Шестметрови латексови кули, аквааеробичен пърформанс... на сухо, Джон Ленън в графика, руската Марина Абрамович, номиниран с Оскар руски късометражен филм, илюстратори и фотографи от руските Playboy и Rolling Stone, 12-часов видео маратон и музика на открито, литературни четения в парк... и много други събития ще предложат фестивалните дни.

Дома Арт Фест 2014 цели да излезе от традиционните представи за руската култура и ще покаже съвременното руско изкуство, получило признание по света. Руските автори, които са представени на фестивала, са млади артисти, добили популярност в Париж, Лондон, Брюксел. Техните художествени произведения са излагани в музеи, галерии и биеналета в Москва, Стокхолм, Берлин, Виена, Будапеща, Токио, Сидни и др.

Лекции, дискусии и работилници, водени от гостуващите артисти, ще бъдат предложени на публиката в съпътстващата програма. Специална програма за деца ще покани и най-малките за арт-занимания.

„Дома Арт Фест 2014” се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма „Култура”, в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г.

Чуйте още в разговора с Марта Радева от Фондация „Дома Арт”.

Входът за всички събития от фестивала е свободен, програмата можете да следите на domaartfest.com и facebook.com/DomaArtFestival


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна