Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много игри и забави за децата ще има на детския празник

Първи юни е Международният ден на детето. Той води началото си  от Световната конференция по въпросите на детското здраве през 1925 г. в Женева. Макар че детският презник не навсякъде по света е на тази дата, 1 юни се отбелязва в много страни като Азербайджан,  Бенин, Албания, Йемен, Лаос, Камбоджа, Еритрея, Китай, Португалия, Монголия, Уругвай. 

По случай Деня на детето, Столична община организира забавления за децата  в различни части на града през целия ден. Фестивалът "Детски панаир" в градинката пред Народния театър предлага десетки ателиета и работилници, като се предоставя възможност на всички семейства в деца да се включат в редица развлекателни и възпитателни инициативи. Детският панаир се организира от Фондация "Изи арт". Проектът се финансира от Фондация "Америка за България" с подкрепата на Столичната община, като част от културния календар на града. Децата могат да поиграят шах, да се забавляват на стената по катерене или да играят зумба или художествена гимнастика. Сред най-посещаваните ателиета е грънчарското. Пред театъра има сцена, на която се играе куклен театър, може да се види и детски спектакъл на Софийската опера и балет. 
 В районите "Илинден", "Изгрев", "Младост", "Оборище", "Надежда" на открити сцени децата ще се забавляват с весели спектакли, пиеси, песни и забавни игри с подаръци. В трамвайно депо "Банишора", графити-артисти ще рисуват трамваи, които са в движение. 

БДЖ подарява безплатно пътуване с парен локомотив на деца в неравностойно положение от София до Своге и обратно.

Карнавално шествие и флаш моб "Усмихнатите деца на България"  ще има на празника на детето в Ловеч. Във Велико Търново той  ще започне с четене на приказки в централния градски парк, там ще се състои и първият парад на бебешките колички. В програмата са включени още бой с възглавници, рисуване върху детски лица, яздене на пони.  
Парад на бебешки колички ще има за пръв път във Велико Търново по случай Международния ден на детето. Баби и дядовци от село Правда, община Горна Оряховица ще покажат в изложба играчките от своето детство  като прашки за стрелба с камъчета, челик, стари  колелета.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени