Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Метев: Напрежението между гражданите и Спешната помощ е заради липсата на екипи и добри заплати

За напрежението между гражданите и Спешната помощ и протестите на лекарите, работещи в спешните центрове, режисьорът на документалния филм "Последната линейкана София" Илиян Метев каза в предаването "Неделя 150":

На мен ми се струва, че се получават много големи напрежения точно поради липсата на достатъчно екипи в случай на бърза помощ или достатъчно персонал и по болниците. И когато се свежда всичко до това, че няма достатъчно заплащане и поради това се получават такива ситуации, действително, че има и много голяма корупция в медицинската сфера. Това го знаем, че по болниците и ние сме били потърпевши, че трябва да се плащат подкупи на един лекар, на една медицинска сестра, на други... Това цялото общество го знае. Но, каквото забравяме в този случай, че не са всичките хора такива и, че има много съвестни хора в тази система, каза Метев.

Неговият герой във филма и лекар в Спешна помощ д-р Красимир Йорданов заяви в предаването "Неделя 150", че застава зад протеста на колегите си.

Значи аз напълно заставам зад колегите и зад ръководството на службата, тъй като знам колко е трудно да се работи при липса на екипи и как наистина не се смогва да се стигне навреме. Това е истина, няма какво да крием. При толкова малко екипи и злоупотреба с бързата помощ, в смисъл, от граждани, където ходим на почти никакви адреси, но тъй като е длъжна спешната помощ да се отзове, в един момент се оказва, че всички екипи са ангажирани. Така, че нито колегите, нито ръководството имат вина за този случай... , каза д-р Йорданов.

Разговора с д-р Красимир Йорданов и Илиян Метев чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна