Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5000 зрители на състезанията по супермото и писта на трасето "Долна Митрополия" край Плевен

5000 зрители на състезанията по супермото и писта на трасето "Долна Митрополия" край Плевен
Снимка: БГНЕС

Представители от България, Сърбия, Турция, Румъния, Австрия и Македония взеха участие във втория кръг на Европейския шампионат по супермото, първи кръг на Източноевропейския шампионат и първи кръг на Републиканския шампионат на писта, като повече от 5000 зрители наблюдаваха състезанията на трасето "Долна Митрополия” край Плевен.

В надпреварата от Европейския шампионат супермото в клас SM65 победител е Андреас Хофлер (Австрия), който финишира преди нашия представител Кристиан Иванов (и двамата с мотори КТМ).

В клас SM85 битката се водеше до последната обиколка на втория манш, като Хакан Халми (Бъл) с КТМ успя да задмине основния си конкурент Максимилиан Хофлер (Австрия) и спечели решителната победа, въпреки че в първия манш българинът остана на второ място. Трети в крайното класиране е Кан Ончу (Тур).

В клас S3 + Open Ангел Караньотов (ТМ) и през двата манша показа класа, която го изведе до върха. Втори и трети останаха Александър Георгиев (КТМ) и Янко Ташев ("Хонда").

В състезанията от Източноевропейския и Републиканския шампионати на писта победители в отделните класове станаха: В клас „Скутер” победител е Лауренцио Чурешку (Рум), следван от Боян Петров (Арпиля), а трети е друг представител на северната ни съседка Кристиан Сандулеску. В клас SP Junior триумфира Милен Георгиев (Априля).

В клас SP 600 спечели сърбинът Ненад Стоянович (Ямаха), втори е Йонел Паскота (Рум), а трети е българинът Бойко Божинов ("Ямаха"). В клас SBKS 600 трима българи се качиха на подиума. Първи е Пламен Петров ("Кавазаки"), следван от Веселин Митев ("Ямаха"). Трети се нареди Павел Драганов ("Кавазаки").

В един от най-интересните класове, SBKS 1000, шампион в Плевен стана сърбинът Бранислав Йованович. По средата на състезанието той изблъска опитващия се да го задмине Калоян Ангелов, с което не позволи на българина да атакува челното място. След падането Ангелов не завърши състезанието и отпадна. Публиката бурно освирка Йованович за постъпката му, който в последствие многократно се извини и заяви, че сблъсъкът е бил неволен, като отиде лично при Ангелов и му стисна ръката. Втори в този клас е друг представител на Сърбия Драган Станкович, а трети е Павел Павлов с "Хонда".

В очаквания с огромен интерес клас SST 1000 Мартин Чой с БМВ финишира с повече от минута преднина пред конкуренцията, като направи и най-бързата обиколка за деня - 1:33.208 мин. Втори е Красен Кънчев (БМВ), трети остана Александър Ленев ("Хонда").


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени