Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 72 часа ще станат ясни причините за натравянето на децата в Банско

| обновено на 02.06.14 в 12:24
Снимка: БГНЕС
До 72 часа ще станат ясни причините за инцидента в Банско, при който деца на зелено училище се оказаха в болница с оплаквания за стомашно неразположение. Това каза в "Преди всички" д-р Михаил Бащавелов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните в Благоевград.

Проверката в хотела, в който са били настанени децата, е показала, че всичко е наред. Медицинска помощ са потърсили и деца, които не са се хранили в хотела.

Вариантите за проблема са три - хлорирана вода, храна или вирус. Има вариант храната да е вторично замърсена, ако някой от персонала е бил болен.

Д-р Бащавелов не потвърди информацията, че главният готвач е уволнен заради нередовна здравна книжка.

Това е втората група деца този сезон в хотела. С първата не е имало проблем.

Прави се цялостна проверка на кухнята преди идването на група. Освен това хотелите подлежат на проверки целогодишно, обясни Бащавелов.

В хотела е имало предупредителни табелки, че водата не става за пиене. Групата е от 64 деца, три учителки и медицинска сестра. В случая няма приети деца с висока температура, уточни д-р Михаил Бащавелов.

Една от учителките, придружавали децата, обясни, че те са пили само минерална вода. Според нея причината не е хранително натравяне, а по-скоро вирусен проблем. 9-годишният Боби обаче твърди, че е пил вода от чешмата.

Тримата учители и ръководители на групата от 64 деца след съгласуване с ръководството на 145-то СОУ в София и родителите решиха да прекратят ваканцията и се прибраха в столицата.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна