Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значително се е увеличил броят на болните от диабет в България

Снимка: БГНЕС

Диабетът е едно от най-важните заболявания в областта на ендокринологията и вътрешните болести, казва проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология на УМБАЛ "Александровска". От 1962-ра година до 2012-а година има значително увеличаване на броя на заболелите от диабет - от 0,2 на сто на 9,6 на сто. Предполага се, че  всеки десети българин има диабет.
Стратегията за лечение на захарен диабет включва и диетично хранене. От всичко по малко - това съветва проф. Боянов, за да не се прекалява с храната и да не се напълнява.


Радка Жекова, председател на Сдружението "Диабетни грижи"- Бургас препоръча, когато установим, че имаме диабет първо да се обърнем към себе си.

Работата на един лекар се вижда много по-добре, когато пациентът е откровен. Човекът да опознае първо себе си, да подаде вярна информация на доктора, а докторът ще му покаже от кое стъпало да продължи да се грижи за себе си. Ние осъзнахме, че ролята на диабетната организация е точно в това - да бъдем човешка подкрепа, да търсим разнообразието от експертите. Жекова разказа за  дейностите, които организацията извършва, за да е в помощ на болните и посочи,че един от големите проблеми е, че няма национален реален регистър на болните от захарна болест. 



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна